Raspa Kumu

  •  Tuna Silis Kum
  •  Ocak 01, 2019
Raspa Kumu

Raspa Nedir; Çeliğin oksijenle teması su ve bazı asitlerinde etkisiyle, zamanla oksitleşerek metaller paslanır. Zamanla çürür ve kullanılamaz hale gelir. Çeliğin oksijenle temasını engellemek için endüstriyel kumlama ve raspa yöntemiyle kumlama yapılması gerekmektedir. Bu amaçla tüm çelik malzemelerde kumlama malzemesi olarak silis kumu kullanılır.

Raspa yani Kumlama için sektörde ayrıca bazalt, demir grit, çelik grit ve çelik bilye ürünleri de kullanılmaktadır. Raspa kumları metalin teknik özelliklerine ve korozyon oranlarına göre çeşitli ölçülerde kullanılır. Yüksek korozyon ve kalın malzelerde genellikle iri granül kumlama ürünleri tercih edilir. Daha hassas kumlama işlerinde ve ince malzemelerde ise ince granüllü ürünler kullanılmalıdır.

Raspa Kum'un yüksek basınçlı hava ile metal yüzeye çarptırılmasıdır. Bu çarpma esnasında kum metal yüzeyi mikron mertebesinde aşındırırken aynı zamanda yüzeydeki her türlü istenmeyen maddeyi de kazır, temizler.

Kumlama işlemi kuru havalarda mümkün olan en kısa zamanda yapılıp bitirilmeli ve boya işlemine geçilmelidir. Çünkü, üzerindeki pas ve istenmeyen oluşumlar temizlendikten sonra çelik, paslanmaya karşı daha da savunmasız haldedir. Eğer hava da rutubetli ise kumlanmış çelik derhal kararmaya ve paslanmaya başlar.


Raspa Özellikleri :

  • Sa 1: Son derece yüzeysel bir temizlik derecesidir. Paslanmış yüzeylerde son derece yüzeysel bir temizlik biçimi olup Piyasa da süpürme olarak adlandırılır.
  • Sa 2: Paslanmış yüzeydeki pas ve istenmeyen oluşumların oldukça temizlenmiş halidir. Çeliğin kendine has gri rengi kolaylıkla seçilebilir. Piyasada pek tercih edilmeyen bir kumlama derecesidir. Çünkü yüzeysel temizlik için fazla ama derinlemesine bir temizlik için de yetersizdir.
  • Sa 2,5: Piyasada en çok tercih edilen kumlama derecesi olup çeliğin her türlü pas ve istenmeyen oluşumlardan arındırılmış halidir. Çeliğin kendine has gri rengi tamamen ortaya çıkmıştır.
  • Sa 3 : Kumlama işleminde yapılabilecek en yüksel temizlik derecesi olup tıpkı Sa 2 gibi piyasada tercih edilmeyen bir derecedir. Çünkü maliyeti ve uygulanma süresi oldukça fazladır. Ayrıca çeliğin mikron mertebesinde de olsa aşınması demektir. Bu da en baştaki çeliği korumak amacına ters düşmektedir.
  • Yorumlar

    Bu blogdaki popüler yayınlar